Cum sa fii destept 1. Hermeneutica hermeneuticii

dsc05570_mod

Aparut ici-colo pe la televizoarele patriei in special la emisiunile pretentioase, cuvantul hermeneutica isi face usor-usor loc in fondul lexical de baza a limbajului celor care vor sa para destepti. Ce inseamna in mod exact? O metoda de identificare a semnificatiilor profunde ale unor texte complicate. Un soi de comentariu la romana pe texte foarte dificile (in special texte religioase). Un om obisnuit care nu e nici filozof si nici teolog va folosi cuvantul hermeneutica de vreo 20 de ori in toata viata.

Dar nu e pacat? Un cuvant asa frumos, care suna asa bine, cu multe e-uri? Cum putem sa-l folosim in limbajul de zi cu zi ca sa parem mai destepti? Decat suntem? Pai extinzandu-i semnificatia putin. Adica punand un egal usor ilicit intre hermeneutica si intelegere. Si astfel, fraza: “mi-e lene sa pricep ce scrie pe biletul de tramvai” devine: “Nu fac hermeneutica textului de pe biletul de tramvai”. E? E? Nu suna cool[t]?

Iata un exemplu gasit la intamplare pe internet:

“Hermeneutica introspecţiei personale în comunicarea de afaceri”

Vedeti? Ce va ziceam? Nu e beton? Trecem repede peste aia cu introspectia personala ca nu am ajuns la capitolul introspectie.

Hai sa dam si cateva exemple:

  1. 1. La carciuma cu colegii. Ospatarul aduca mai putin meniuri. Alegi unul din comeseni si ii spui: “Dupa ce termini hermeneutica pe meniul ala sa mi-l dai si mie”.
  2. 2. In tramvai, ti se cere permisul. Controlorul intarzie putin cu cititul datelor. Zici: “Faceti hermeneutica pe abonamentul meu?”
  3. 3. La serviciu. Ai primit ceva de citit. Te intreaba seful: “ai citit ala?” Tu zici (evident) “Da” El te va intreba ceva din el. Tu ii spui: “L-am citit, nu am stat sa fac hermeneutica pe el”.

Bun, cred ca toata lumea a prins ideea. Exista si contraindicatii. E un cuvant putin folosit, inca neintrat in vocabularul comun. Trebuie folosit cu atentie, maxim o data la doua zile, in grupuri diferite. Atentie ca in grupul respectiv sa nu fie vreunul care sa stie exact ce inseamna pentru ca se obtine efectul invers.

Published
Categorized as Blog

4 comments

  1. Dupa ce am facut scurt, hermeneutica pe textul tau, m-am amuzat copios.

  2. E de bine, in principiu, dar s-ar putea sa vina o vreme cand vei fi ostracizata 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *