Oare exagerez eu?

romania

Citesc in Cotidianul ca fostul ambasador SUA in Romania, James Rosapepe, se pregateste sa scoata o carte despre tara in care a locuit cativa ani. Din cate spun cei de la Cotidianul, cartea prezinta o imagine surprinzator de pozitiva a Romaniei, mult superioara celei pe care o percepem noi, amaratii ei de cetateni.

De-a lungul timpului am cunoscut multi straini care au vizitat Romania, o data sau de mai multe ori, pe perioade mai scurte sau mai lungi. Fara exceptie, toti au avut o parere mai buna decat a mea despre Romania si Bucuresti. E drept ca e extrem de greu pentru oricine sa aiba o parere la fel de proasta ca mine. Dar chiar si asa, impresiile lor erau surprinzator de pozitive.

Am incercat sa gasesc explicatii pentru acest lucru. Pentru ca nu ma consider un imbecil (eh… slabiciuni, de), nu cred ca parerea mea mizerabila e exagerata. Pana la urma insa, parerea oricui depinde de experienta fiecaruia in Romania. Iata in cele ce urmeaza cateva posibile motive pentru care strainii pot vedea Romania altfel:

  • Evident, majoritatea strainior pe care i-am cunoscut erau din vestul Europei sau SUA. Romanii tind sa se poarte mai bine cu genul asta de oameni decat cu conationalii lor. Cine stie ce pica.
  • Majoritatea lor vin aici cu impresia ca suntem un desert tehnologic. “Oho, aveti tramvaie, metrou, computere la fiecare pas, bravo! ia uite, si eu care credeam ca sunteti o tara saraca”. Impresia este pozitiva datorita asteptarilor extrem de mici
  • Fanfaronada romaneasca in care fiecare isi cheltuieste ultimul banut pe un telefon mai scump, pe o masina mai scumpa sau pe haine, bijuterii sau orice alt ridicator de statut social pacaleste usor. Pentru un strain obisnuit sa-si cheltuiasca banii cu grija (chiar daca e milionar) asta poate determina o eroare de judecata.

Si de aici incolo incepe sa ma cuprinda indoiala. Este oare posibil sa nu fim atat de jigodii pe cat parem? Sa existe totusi ceva dreptate in opiniile tuturor acestor straini (in majoritatea lor oameni umblati si care au vazut multe alte tari)? E posibil sa fie Bucurestiul un oras suportabil si sa nu-mi dau eu seama? Si daca da, cum fac sa aflu? Emigrez, stau acolo 15 ani si ma intorc? Chiar nu se poate altfel?

Published
Categorized as Blog

5 comments

  1. Stii cum e cu romanii? Exact cum face matusimia cu mine: ma face de tot cacatu, nu da un ban pe ceea ce fac, o doare-n cur de aspiratiile mele si cand vin musafiri ma pune sa fac cafeaua si le spune ca eu sunt nepoata ei “stiti, ea e cantareata si lucreaza si la un site foarte bun de muzica, este si scriitoare, daaaa, e foarte talentata”.
    Cand o intreb de ce se comporta atat de frumos cu mine cand sunt alti oameni, imi spune ca de fapt, ea ma iubeste, si cand o intreb de ce se comporta atat de urat cu mine cand suntem doar noi doua, imi zice ca na, sa nu mi se urce la cap.

  2. Dez, asa fac matusile. E un mister care nu va fi elucidat niciodata. Eu le dezarmam spunandu-le ceva de genul “bine, am inteles, sunt vai de capul meu dar nu imi dai o dulceata de-aia misto de care numai tu faci?” A se inlocui dulceata cu specialitatea matusii respective.

  3. Se numeste pingback. Cand ma “citezi” in articole ala trimite un comentariu care ma anunta de chestia asta. Cred ca se poate dezactiva de undeva dar nu na intreba de unde ca nu stiu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *