Scurta istorie a unui mic miracol

_DSC0450

La Boca este un cartier in buenos Aires care are o poveste uimitoare. Una care merita povestita in general dar, cred eu, merita povestita mai ales in Bucuresti.

La sfarsitul secolului 18, intr-o suburbie a Buenos Aires-ului se strangeau majoritatea emigrantilor veniti din Italia (majoritatea din Genoa), Spania, Grecia, Croatia, etc. Ajungeau pe continent fara mare lucru la ei iar materiale de constructii nu prea aveau asa ca au inceput sa-si faca locuinte din deseuri (bucati de lemn, foi metalice ondulate, etc.). In apropiere era un santier naval, santier in care lucrau multi din cei care locuiau in cartier. Majoritatea materialelor proveneau de acolo. Printre ele si vopseaua, care nu era niciodata suficienta pentru a vopsi o intreaga casa. Astfel, au inceput sa vopseasca un perete intr-o culoare, fereastra in alta culoare si asa mai departe. Cartierul ajunsese foarte colorat, casele, desi darapanate si facute din resturi aratau suficient de bine incat sa-i bucure pe cei care stateau acolo.

Pe strazi (cum casele erau rudimentare, majoritatea vietii sociale se petrecea pe strazi) se dansa tango. Si se juca fotbal. Si se discuta, in toate limbile pamantului.

Pe la jumatatea secolului 20 in Buenos Aires s-a construit o alta regiune portuara (Puerto Madera) mult mai moderna si care a avut drept consecinta declinul serios al cartierului despre care vorbim. Casele vechi au inceput sa se darame si sa fie inlocuite cu mici blocuri din ciment, culorile au disparut. La Boca era in continuare un cartier sarac, violent, in care nu mai intra nimeni.

Asta pana cand unul din cei mai celebri artisti argentinieni, Benito Quinquela Martin, nascut el insusi in La Boca, a decis sa incerce sa-i schimbe soarta. A cules ramasitele caselor din deseuri, le-a reconstruit si le-a repictat in culori vii. Una din strazi a fost denumita “Caminito”, numele unui tango celebru compus de un alt artist nascut in La Boca numit Juan de Dios Filberto.

Acum, la mai bine de 50 de ani de la aceasta transformare, La Boca este una din cele mai mari atractii ale orasului Buenos Aires. Cu toate ca exista inca locuri in cartier in care e bine sa nu te aventurezi, partea lui turistica este spectaculoasa si atrage extrem de multa lume.

Iata de cate ingrediente e nevoie pentru un miracol. In primul rand este nevoie de o premisa. Nici minunile nu apar din neant. Oamenii aia au trait acolo in acest mod timp de multi ani. E nevoie de o traditie, si anume de una care sa fie luminoasa, frumoasa sau macar sa aiba componente placute. Si nu in ultimul rand, e nevoie de oameni deosebiti, de oameni cu mult talent si cu multa minte care sa sintetizeze premisele miracolului.

A, si mai este nevoie ca cei asupra carora coboara miracolul sa fie suficient de destepti incat sa nu faca pipi pe el. Totusi, casele sunt revopsite de 50 de ani fara sa mai intervina Benito Quinquela Martin. Si oamenii danseaza tango pe strada.

La Boca este, evident, cartierul echipei Boca Juniors.

Published
Categorized as Blog

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *