Referendumul discret

_DSC0743

Si a trecut primul tur. Si iarasi o sa-mi calc promisiunea de a nu scrie despre politica. Mea culpa, sunt o jigodie. Am votat (era culmea sa nu), am vazut rezultatele, totul e cum ma asteptam. Dar, aceste alegeri au fost diferite fata de altele. Pe langa seria de cetateni care au avut de la noi pretentia de a pune o stampila pe numele lor, acum am avut si referendum. De “simplificare” a parlamentului. Simplificare aprobata de conationalii mei cu drept de vot in proportie covarsitoare (cifrele exacte sunt pe vine).

Eu sunt usor speriat de treaba asta. Sa va zic de ce. Orice sistem politic care nu e cumplit de dictatorial are un soi de parlament, adunare generala, sfatul batranilor. Niciodata deciziile importante nu se iau fara o oarecare majoritate in acea institutie reprezentativa. Parlamentul este, in opinia mea si a multora, singura institutie care sta intre o oarecare libertate si dictatura.

Da, sunt idioti, multi dintre ei. Da, le ia 100 de ani sa voteze o lege. Se muta dintr-un partid intr-altul, lipsesc de la munca, isi voteaza singuri pensiile. Stiu toate astea. Dar atata timp cat ei sunt acolo, dupa cum se si vede, orice initiativa a presedintelui, primului ministru, etc, este rezonabil de dificil de pus in practica. Lumea se plange sa institutia merge greu, ca legile se voteaza incet. O fi asa. Eu prefer sa stiu ca in fata oricarui presedinte, prin-ministru sau al altui om cu multa putere se pune o pavaza, orice fel de pavaza.

Nu stiu ce sa zic de intrebarea cu unicameral/bicameral. Nici nu stiu daca 300 de parlamentari reprezinta un numar mai corect decat 471 sau cati sunt acum. Ce ma sperie pe mine e ca daca intrebarea de pe buletinele de vot era “Sunteti de acord sa desfiintam parlamentul?” am impresia ca oamenii ar fi votat afirmativ. Si asta e grav. Asta e treaba serioasa, mai serioasa decat zbaterile cotidiene, decat toate celelalte amuzamente pe care ni le ofera clasa noastra politica. Sper sa ma insel.

Cand eram mai tanar ma intrebam de ce nu se iau toate deciziile importante prin referendum. Era usor de organizat un sistem de referendum continuu. De cate ori aveau oamenii aia o dilema, apasam cu totii pe cate un buton si chestia era rezolvata. Acum, sincer, desi suna ca dracu, imi e frica de referendum. Dupa 20 de ani de dezamagiri, oamenii pot fi prea usor transformati intr-un instrument de distrugere a acestei clase politice. Oricum ii urasc pe toti, oricum toti sunt demni de dispret, oricum ar vrea sa se razbune.

Pe de alta parte, cum s-a ajuns aici? Ce fisura in constitutia Romaniei sau in alta parte a permis aparitia. din interiorul sistemului, a intrebarii “Nu vreti sa ne reducem la jumatate?” Ar fi putut sa permita si intrebarea “Nu vreti sa ne desfiintam definitiv?” Cat de disfunctionala este pana la urma clasa politica romaneasca daca fix din interiorul ei poate aparea intrebarea care o distruge?

Sigur, exista si vocile care spun ca acest referendum nu conteaza. Ca in dulcele stil clasic, am stampilat hartiile alea de pomana. Ca de fapt, totul poate fi negat, ca nu trebuia facut asa, etc. Nu zic ca nu e posibil. Nu zic ca m-ar mira. Dar asta nu cred ca schimba fondul problemei. Ma sperie ca este atat de simplu ca dorinta de razbunare a acestui popor pe propria clasa politica sa fie atat de usor folosita pentru a distruge cea mai importanta institutie a statului. Cat ar fi ea de nefunctionala.

Published
Categorized as Blog

4 comments

 1. suntem mai multi infricosati. daca iti ajuta la ceva.
  trebuia sa devii deontolog sau analist. ai datele necesare
  in sensul bun al cuvantului

 2. L, evident ca ajuta. In chestii de astea se poate gresi destul de usor. Cat priveste analiza politica, aia e o treaba serioasa pe care multi o fac dupa ureche. N-as vrea sa fiu si eu printre ei. In principiu, analiza politica ar trebui sa ne ajute pe noi, astia care nu avem toate datele, sa intelegem ce se intampla. In marea majoritate a cazurilor analizele pe care le citesc nu ma ajuta deloc.

 3. Salut
  Nu merge formularul de contact de pe happy fish asa ca te deranjez aci.
  Nu miam luat pastilele de dimineata 😀 sau poate proiectul neuronos chiar merita atentia.
  E vorba de proiectul de a vota direct in parlament.
  multumesc.

 4. @neuronos, scuze ca raspund tarziu, am tot avut una-alta de facut si am neglijat blogul. Proiectul tau mi se pare interesant. Dar cred ca el ar putea functiona doar in rol consultativ. Parerea mea sincera e ca masinaria politica trebuie sa functioneze. Noi ii platim pe oamenii aia pentru a face legi si pentru a vota. Si ar trebuo sa avem pretentia ca ei sa o faca, si sa o faca eficient. E interesant de vazut in ce masura ce fac ei este in aceeasi directie cu ce vrem noi (aici trebuie definit cine suntem noi), dar eu as vrea ca ei sa-si merite banii pe care ii capata.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *