Cum sa ne purtam cu usile

usa

Intelegand ca lumea e ocupata si ca avalansa informationala ne omoara pe toti, m-am gandit sa fac un mic serviciu public si sa readuc in constiinta colectiva un amanunt pe cat de nesemnificativ, pe atat de important si anume respectul pe care il datoram usilor.

Usa, dragii mei, este una din cele mai mari inventii ale omenirii. Ea permite unor oameni sa intre in anumite spatii, altora sa iasa din acele spatii. In rarele cazuri in care iesirea trebuie sa se faca ceva mai brutal, usa este utila si ca prim instrument de pedeapsa, marlanul fiind mai intai dat cu capul de usa iar apoi scos pe usa afara.

Usa este prezenta in constiinta colectiva in multe ipostaze, constituind un suport semnificativ al intelepciunii umane. A fi strans cu usa reprezinta starea in care esti obligat sa faci ceva foarte repede. A bate la o usa deschisa reprezinta situatia in care incerci sa convingi pe cineva de ceva de care el este deja convins.

In zonele civilizate, usile au proprii lor angajati, numiti usieri, care au grija de ele. In multe alte situatii acest lucru nu este, din nefericire, posibil asa ca apar tot felul de comportamente deviante pe care le vom descrie in cele ce urmeaza.

Dupa cum vedem, usa este importanta, mult mai importanta decat as putea eu, cu posibilitatile mele limitate de expresie, sa evoc aici.

Exista doua instante ale interactiunii om-usa care ma intereseaza in mod deosebit. In primul rand, batutul la usa. Care se numara, se pare, printre marile enigme ale vietii, laolalta cu electrodinamica cuantica, teoria stringurilor si inca vreo cateva. In al doilea rand, felul in care se lasa usa dupa interactiunea cu ea. Care, de asemenea, ar trebui sa constituie subiectul unor teze de doctorat, dar oamenii sunt prea ocupati cu mizilicuri cum ar fi nanotehnologia.

Intai: de ce se bate la usa? Se bate la usa pentru ca vrei sa afli daca exista cineva dincolo de ea si daca persoanele care sunt de cealalta parte a usii sunt de acord ca tu sa intri in spatiul delimitat de usa cu pricina. Ce se intampla dupa ce se bate la usa? Se asteapta raspunsul. DA. Se asteapta, futu-i Dumnezeii ma-sii, raspunsul. Daca raspunsul nu vine, se mai bate o data. Daca nu astepti raspunsul, e inutil.

Erori comune:

  1. Intratul fara bataie la usa. Cauzat probabil de malformatii cerebrale grave care l-au lipsit pe omul respectiv de zona din creier care il ajuta sa traiasca printre oameni.
  2. Batutul in timpul intratului. Confundat de unii dintre noi, mai slabi de minte, cu batutul la o usa deschisa (in principal pentru ca usa e deschisa deja in momentul bataii). Cauzat probabil de o lipsa profunda de intelegere asupra regulilor acestei lumi, lipsa pe care incercam sa o rezolvam prin acest mic articol. Batutul la o usa deschisa, in ideea originala a expresiei, functioneaza cand usa nu e deschisa de aceeasi persoana care va si bate in ea. Functioneaza atunci cand usa este gasita in pozitia “deschis”. Daca usa este gasita in pozitia “inchis”, trebuie batut in usa inchisa. Oameni buni, rezistati, va rog eu frumos. Stiu ca e foarte complicat, mult mai complicat decat neurochirurgia, dar e important, pe onoarea mea.
  3. Batutul la usa si intratul imediat dupa, fara asteptarea raspunsului. Aceasta atitudine se regaseste la ingrijorator de multi oameni, sugerand ca nu poate avea doar o cauza medicala ci si una cultural-educationala. Atitudinea cu pricina poate fi usor redusa la durere in cur fata de oamenii aflati de cealalta parte a usii. Si fata de respectul pe care il datoram cu totii acestei inventii geniale fara de care viata noastra nu ar avea sens.
  4. Relativ recent aparuta, batutul in usa fara motiv. Lipsita de suport istoric si cultural care sa ne ajute sa intelegem ce se intampla. Dar avem promisiunea ferma a oamenilor de stiinta, ca, dupa ce termina cu tampeniile astea mundane (surse de energie alternativa, bosonul Higgs, antimaterie) se vor ocupa cu maxima prioritate si de acest nou flagel al civilizatiei umane.

Apoi: O usa care a fost gasita inchisa, cum se lasa dupa ce ai deschis-o ca sa treci de ea? E?… E?… Suspans? N-o sa ghiciti niciodata! E scris in vechile texte. Cei din evul mediu stiau, desi aveau muuuult mai putine usi decat noi. INCHISA! Direct. Fara intrebarea: Inchid usa? De ce crezi tu ca era ea inchisa inainte sa intervii brutal asupra ei? Din greseala? Nu! Pentru ca asa vroia ea si cei care stau in spatele ei. Deci: Usa gasita inchisa se lasa inchisa. Gata. Am spus ce aveam de spus. Acum nu mai aveti nici o scuza.

Published
Categorized as Blog

2 comments

  1. 🙁
    Eu execut zilnic fiecare dintre gafele mentionate mai sus.
    si nici macar nu mi-am dat seama pana acum

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *