Ce mai face Matusalem?

Vad ca am capatat o provocare de la amicul PAH. Ca orice om normal, primul instinct a fost sa o iau la fuga si sa scap pe usa din dos. Dupa care, nu stiu ce parte perversa a creierului meu a preluat ilicit controlul si iata-ma scriind acest post.

E vorba despre o discutie veche, careia i-au dat glas multi, tineri si nu chiar tineri, in care se afirma ca eforturile acestora sunt zadarnicite de modul conservator in care voteaza batranii Romaniei. Degeaba incercam “noi tinerii” sa formulam un alt viitor, bunicii nostri se opun votand in mod constant PSD-ul, din motive pe care fiecare le interpreteaza in felul lui.

PAH face opinie separata spunand ca oamenii care sunt acum in varsta aveau 40-50 de ani la revolutie, au fost in piata Universitatii, batuti de mineri, ca votul lor nu mai este acelasi cu cel al batranilor de acum 15-20 de ani. Si ma intreaba ce parere am.

Din fericire, este genul de intrebare la care se poate raspunde cu date concrete. Iata aici structura demografica a alegatorilor din turul 1 al alegerilor prezidentiale. Avem asa:

  • 18-34 de ani 32.5% Basescu, 24.6% Geoana, 24.8% Antonescu
  • 35-49 de ani 33.3% Basescu, 28.3% Geoana, 25.4% Antonescu
  • 50-64 de ani 33.4% Basescu, 34.5% Geoana, 19.5% Antonescu
  • peste 63 ani 30.9% Basescu, 43.7% Geoana, 15.3% Antonescu

Aceste cifre spun asa: cu cat creste varsta alegatorilor, cu atat creste procentul d-lui Geoana, cresterea la ultima treapta fiind spectaculoasa, de 9.2%. Mai mult, intre ultima grupa de varsta si prima (18-34, cea mai dinamica, targetul tuturor campaniilor, etc) diferenta este de 19.1%. Enorm. Asta in conditiile in care oamenii aveau si alte optiuni (Antonescu, etc.).

Deci, Matusalem traieste si voteaza. Mai mult, eu cred ca Matusalem nu va disparea niciodata. Impresia mea este ca in grupele 50-64 si chiar 35-49 exista juniori Matusalemi respectiv soimi ai patriei Matusalemi care se pregatesc pentru a umple golul lasat irevocabil de cei din ultima grupa de varsta in momentul in care vor disparea de pe tabele.

Exista voci care afirma ca nu se poate spune asta, datorita lui Basescu. Ca Basescu este un personaj dificil si ca oamenii ceva mai conservatori vor vota tot timpul impotriva unui presedinte care nu are ceea ce ar percepe ei ca fiind “prestanta”. Tocmai de asta vorbim despre rezultatele din turul 1 unde, daca era de dat un vor anti-Basescu, existau variante.

Urmatoarea intrebare pe ordinea de zi este ce anume ar putea face “nepotii” ca “bunicii” sa nu mai voteze PSD? Parerea mea personala e ca nu pot face nimic. Sau nimic semnificativ. Pentru a vedea unde trebuie concentrat efortul, sa urmarim restul graficului, care ne spune ce stiam dintotdeauna, anume, cu cat scade gradul de urbanizare si cel de educatie, cu atat se duc mai multe voturi catre PSD. Ceea ce trebuie “facut” este cresterea gradului de urbanizare si de educare a populatiei. Sa il lasam pe Matusalem sa-si traiasca linistit batranetea si sa-i respectam optiunea conservatoare si sa-i zguduim pe cei care se mai pot schimba.

Cum se face asta in mod concret? Sincer, nu stiu. Si asa mi-am depasit cu mult competentele scriind acest articol. Dar sunt convins ca exista oameni care au idei. Si cred ca procesul este ireversibil (deja stam mult mai bine decat in 1990 cand 85% au votat ion Iliescu).

Published
Categorized as Blog

2 comments

  1. Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita. Iar poporul roman este consecvent, incapatanat, de 20 de ani voteaza acelasi FSN, desi sub nume sau culori diferite. Am avut parte de un singur miracol, in 1996, si nu am stiut sa-l fructificam indeajuns.

  2. Pai in afara de 1996 nu am avut alte variante. Putea poporul sa fie oricum. Plus ca, dupa cum vezi, poporul voteaza previzibil.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *