Hai sa ne facem bulgari

Printr-o curioasa miscare a sortii, in perioada vacantei copiilor, m-am trezit impreuna cu un grup de amici si cu Stefan in Bulgaria, la Bansko, la ski. Eu mare legatura cu sportul asta n-am dar copilului ii place asa ca am zis ca hai … Pornind cu scepticismul obligatoriu inceperii oricarei vacante in Bulgaria (asta fiind a doua), am constatat urmatoarele:

 • Bansko e o statiune decenta
 • Bansko are 70 de kilometrii de partie (nu stiu daca noi totalizam atat de multi in toata Romania)
 • Bansko are probabil mai multi kilometri de telescaun decat avem noi de sfori de rufe.
 • Si, cel mai amuzant amanunt (nu si pentru mine), din 10 turisti, 9 erau romani.

Si m-am gandit asa:

 • La mare, mergem in Bulgaria (bine, unii din noi se pot duce si la mama dracului in Bora Bora dar oricum, litoralul Bulgaresc e plin de romani).
 • La munte, mergem in Bulgaria
 • Ne inmatriculam masinile in Bulgaria.
 • Mai nou exista oameni care isi inregistreaza firmele in Bulgaria, unde taxele se pare ca sunt mai mici.

La ce dracu ne mai trebuie Romania? Cui foloseste o tara ca asta? Eu as zice sa o vindem. Poate luam ceva bani pe ea si terminam autostrazile din Bulgaria, care ne-ar fi mult mai de folos decat astea de pe aici. Era la un moment dat un anunt de vanzare a Romaniei pe e-bay, omuletul ala avea dreptate. Ce anume mai putem face cu Romania? Sau sa o lasam clasei conducatoare sa se joace de-a guvernarea, aruncand unii spre altii cu artificii violet? In felul asta ne-am asigura ca ii tinem ocupati si nu fac rau in alte parti.

E incredibil sa vezi ca exista o gramada de oameni in tara asta care au si bani si dorinta de a-i cheltui si pe partea cealalta, nu exista nimeni care sa vrea sa-i castige. Hotelurile de pe litoralul si din statiunile montane Romanesti sunt pline de oameni cu variate feluri de bilete de tratament subventionate de stat in timp ce aia care isi castiga banii se duc si ii cheltuiesc la sud de Dunare.

Ce fac oamenii de afaceri romani? De ce nu vor ei sa castige acesti bani? Poate pentru ca majoritatea lor au devenit oameni de afaceri in trei luni de zile printr-o miscare din inchietura bratului? Si o afacere de-aia cu munca, cu investitie si castig peste 5 ani li se pare scarbos de obositoare? Nu mai bine isi folosesc ei influenta politica (pe care o au) pentru a scapa de parnaie? Decat sa o foloseasca pentru a forta aparitia unor proiecte din care sa castige bani?

Published
Categorized as Blog

7 comments

 1. iubesc Bansko la fel si Sunny Beach – suna ciudat dar oamenii aia au schimbat numele statiunii de dragul turismului, si de asemenea numerele mele bulgaresti de la masina… wtf ar trebui sa ma mut….

 2. Abordarea ta este oarecum una pragmatică, în sensul că taxele sunt mai mici în Bulgaria, unele servicii sunt mai bune, etc. Eu aş vrea să evidențiez totuşi, o bizarerie dintr-un cu totul alt unghi în prelungirea ideii expuse de tine, la care subscriu, din păcate, în totalitate, cu o oarecare tristeţe însă.

  Pentru că ştiu că cei citesc acest blog sunt şi connaisseur-ri într-ale muzicii de calitate vă supun atenției următoarele:

  În urmă cu 3 ani la Sofia concertează Al Jarreau & George Benson, în cadrul unui turneu mai amplu care s-a desfăşurat pe parcursul acelui an mai prin toate marile oraşe europene. Eu participasem şi la concertul lor de la Paris susţinut cu 2 săptămâni înaintea celui din Sofia, deci aveam termeni de comparație, iar concertul a fost un real succes mai ales prin participarea publicului care a creat o atmosferă absolut memorabilă. În paranteză fie spus, printr-o împrejurare extraordinară, am intrat în contact cu organizatorii evenimentului care ulterior m-au invitat la un after party unde am stat efectiv la aceeași masă cu artiştii. Am fost în extaz, fotografii, autografe, discuţii cu ei, absolut memorabil şi unic.
  Acum 2 ani aceeași organizatori, invită la Sofia, formaţia Kool & the Gang. Reacţia publicului şi participarea din nou extraordinare, din nou un eveniment şi o seară absolut remarcabile.

  Să descriu acum cele 2 experiențe varianta Made in Romania:

  Concert Al Jarreau la Bucureşti cum 2 ani. Îmi cumpăr bilete în rândul 2 pe centru cu 5-6 luni înaintea evenimentului. Organizatorii au emis mai multe serii de bilete cu ore de început ale spectacolului diferite. Rezultat, la jumătatea concertului jumătate de sală era goală şi foarte mulţi oameni erau extrem de frustrați din cauza acestei stupizenii şi a dezordinii şi confuziei generale create de această situație . Fiasco total. Şi eu m-am numărat printre cei întârziaţi însă am primit asigurări că mi se vor returna banii ceea m-a făcut să mă “calmez” instantaneu „încredinţat” fiind că am făcut o super afacere, am câştigat banii pe bilete…
  Concert Kool & the Gang, Bucureşti, noiembrie anul trecut. Locaţia Clubul Bamboo. Nu fusesem niciodată în acest club şi nici nu aveam de gând însă l-am zărit în public pe Adrian Copilul Minune şi extrem de multe piţipoance şi cocalari plini de bani şi de fiţe. Rezultat fiasco total. Artiştii aproape că au fost huiduiți la final cu toate că oamenii sunt nişte profesionişti desăvârşiţi şi concertul a fost susţinut la un înalt nivel calitativ. De, au doar 45 de ani de carieră…

  Concluziile le puteţi trage singuri…

 3. Of, am vrut sa scriu asta (ne ducem la bulgari la concerte), sa mor ca am vrut dar am uitat. Uff, ma ramolesc cu viteza.

 4. Dan, mersi, am zis deja ca m-am ramolit. Acu am si eu o curiozitate, care e cutuma in situatiile astea, daca ma duc si corectez, comentariul tau isi pierde substanta, daca nu, raman cu rusinea. Are cineva idee cum se procedeaza? Nu glumesc, chiar vreau sa stiu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *