Fascinatia reinventarii rotii

Hai sa nu reinventam roata – zice omul destept care vrea sa arate altor oameni ca el stie si ei nu. Hai ca va zic eu cum e cu roata, nu mai pierdeti voi timpul gandind. Timpul e pretios, il puteti petrece la bere, meci, seminte, Heidegger, alegeti voi ce va amuza.

De ce sa reinventam roata – zice omul lenes catre cel care ii cere ceva, hai sa angajam pe cineva care a fost acolo si stie cum se construieste, nu putem sa consumam resurse pretioase pentru a face ceva ce deja a fost facut.

Nu vreau sa reinventez roata – zice omul grabit care are alte treburi si ar prefera sa-i spuna cineva repede cum se face roata, daca se poate pe puncte (nu mai mult de 5) si concis. N-am timp de asta, eu vreau roata gata facuta.

Eu, pe de alta parte, sunt in contratimp. Am reinventat cateva roti de-a lungul timpului si de fiecare data am fost foarte mandru de mine. E foarte placut sa ti se valideze de o asemenea maniera procesul de gandire, sa ti se confirme atat de bine felul in care iti functioneaza creierul. Iti da incredere in tine, in capacitatea de a rezolva probleme intr-un mod corect. Bineinteles daca roata e rotunda cu gaura in mijloc si nu patrata sau cu gaura in lateral.

Nu inseamna ca nu trebuie sa faci efortul de a cauta. De a vedea daca exista roata. Dar daca nu gasesti, aia e, pui mana si o reinventezi. Si ai grija sa iti iasa rotunda si cu gaura in centru.

In general trebuie privita cu maxima circumspectie orice idee a carei prima si cea mai importanta consecinta inseamna mai putina munca pentru tine. Pentru ca avem un creier parsiv. Pentru ca sunt sanse foarte mari ca ideea sa fie foarte proasta si sa nu aduca nimic bun. Lenesul mai mult alearga. Alearga dupa inventatorul rotii in loc sa o reinventeze si sa mearga lejer pe bicicleta.

Si hai sa reinventam reinventarea rotii. Mai lasati un pic cliseul asta sa se odihneasca, va rog eu frumos, ca in ultima saptamana l-am intalnit de vreo 20 de ori. De cate ori va vine sa o ziceti pe aia cu roata, luati o secunda de pauza. Si nu va sfiiti sa reinventati roti. Asa se invata.

Published
Categorized as Blog

3 comments

  1. Bravo, si iar Bravo!. De fiecare data, de cate ori imi vine aia cu roata, eu te intreb si te ascultpe tine 🙂

  2. Pare-mi-se c’a mai scris unul sau chiar doi ceva asemanator, nu? -)))

  3. Bravo Sorin,
    Felicitari! Sa nu mai fim aroganti si cu nasul pe sus si sa reinventam roata de cate ori avem ocazia 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *