Luati degetul!

Din intelepciunea bimilenara a poporului roman vine spre noi expresia “Ii dai un deget si iti ia toata mana”. Verisoara primara cu complexul oedipian la romani si anume: “Facerea de bine – futere de mama”. Lasam verisoara pentru mai tarziu si ne concentram pe deget. E nasol, zice expresia, ca atunci cand cineva iti da un deget (adica te ajuta putin) tu sa ii iei toata mana (adica sa il sufoci cu solicitari sau sa iei pur si simplu fara sa intrebi).

Stim asta, suntem obisnuiti. Suntem inconjurati de oameni care sunt asa. Eu insa in ultimul timp incep sa fiu preocupat de reversul problemei. De oameni care nu iau degetul. Il refuza cu scarba. Pentru ca e prea mic, sau putin stramb sau l-ai mai dat si altuia si nu mai e virgin. “Nu poti sa-mi dai altul?” ii auzi intreband. Ca asta nu-mi place.

Oameni buni. Este obligatoriu, ca sa nu innebunim cu totii si sa incepem sa ne scoatem ochii pe strazi (si nu suntem departe) sa respectam niste reguli de politete elementare. Una dintre ele este asta: ceri degetu, iei degetul. Chiar daca nu iti trebuie, chiar daca nu te ajuta, omul ala si-a rupt din suflet un deget sa ti-l dea tie. Nu te uiti cu curul la el, nu-l dai inapoi. Il iei. Pe urma vezi tu ce faci cu el.

Ofertele de ajutor dezinteresat se accepta (mai ales daca au fost cerute) nu se negociaza, nu si incearca maximizarea profitului. Nu fiti jigodii nesimtite. Ca e pacat. Nu de voi. Da ala care a incercat sa va dea degetul. S-ar putea sa nu incerce sa il mai dea altuia, care l-ar lua si ar avea nevoie de el. Mai mult. Poate ca voi ati ajuns in situatia sa va multumiti cu un deget anemic pentru ca alti posesori de degete groase si sanatoase au fost dezamagiti de refuzurile altora ca voi.

Nu distrugeti prin nesimtire rezerva, si asa limitata, de degete de ajutor din aceasta lume. Ea este oricum mancata sistematic de cei care iau toata mana.

Published
Categorized as Blog

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *