Sotto l’albero del Piemonte

Ramanem in Italia, tot in evul mediu. “Sotto l’albero del Piemonte”, un cantec popular de prin zona centrala a Italiei (se pare ca nu din Piemont, in ciuda versurilor), cantat aici de o trupa numita “La piva dal carner”. Piva e un fel de cimpoi ceva mai simplu care se folosea mai demult in Italia si in zonele italiene din Elvetia.

Toata lumea stie ca cimpoiul este un instrument traditional scotian, e surprinzator sa descoperi ca variatii ale cimpoiului s-au folosit de sute de ani in toate zonele europei cu influenta celtica. In Italia, si probabil si in alte zone, cimpoaiele au fost abandonate odata cu aparitia si succesul viorilor.

Povestea din cantec e stranie, ca toate povestile din cantecele medievale. Fiul unui rege (pronuntat “fiol dal re”) vede o doamna frumoasa care canta sub un copac. Desi afla ca e maritata si are copii, “fiol dal re” decide sa faca o incercare si da o petrecere la care invita toate femeile maritate. Sotul doamnei ii atrage atentia ca e prea frumoasa ca sa se mai poata intoarce de la petrecere, ca va fi oprita acolo. Doamna vrea sa mearga, cu toate acestea (iata ca moravurile erau complicate si in evul mediu). Odata ajunsa la petrecere, evident, este invitata in apartamentele printului. Nu foarte deranjata de ce i se intampla, doamna se intreaba totusi ce vor spune copilasii ei cand se vor trezi fara mama. “Fiol dal re” raspunde conform statutului “lasa ca faci altii, mai frumosi, si mult mai bogati”.

Cantecul se termina fara nici o morala, fara nici o incheiere, nimic. Probabil ca e dupa un caz real.

2 comments

  1. Asa frate, asta esti tu, Il professore, care ne invata (cu dragoste) si pe noi, mai tineri. Multumim!

  2. Frumos zice cantecul si comentariul tau (“iata ca moravurile erau complicate si in evul mediu”). Am rugamintea sa postezi si despre ale noastre cantece, impreuna cu explicatia adecvata, care sunt la fel de frumoase 🙂
    Multam’

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *