Decat un target

De ce sunt oamenii mandri ca sunt agramati? Ce ii determina sa se impauneze cu o incapacitate si sa refuze sa se corecteze? De ce isi poarta imposibilitatea de a vorbi corect ca pe un stindard?

Prima observatie care merita facuta este ca acest comportament dureaza de foarte mult timp. Si anume, cel putin de pe vremea cand era bine sa fii taran sau muncitor si era rau sa ai scoala. A existat un timp in istoria recenta a Romaniei in care daca vorbeai prea corect erai suspect. Prea multa scoala era un lucru rau. Incultura era la moda si frecventele greseli gramaticale iti ofereau siguranta ca faci parte din clasa privilegiata. In concluzie: agramat = winner.

Acum cativa ani am auzit (in laboratoarele de creatie ale smecherilor Bucurestiului) o expresie care mi-a atras atentia. Ea suna cam asa: “Ba, ori ai coaie si te faci smecher, ori esti luzar si te faci profesor de muzica”. Deci profesorul de muzica e luzar. El a ajuns acolo doar pentru ca toate celelalte optiuni de cariera adevarata (camatar, dealer de droguri, hot de buzunare) i-au fost interzise de lipsa totala a coaielor. O alta expresie interesanta auzita tot de mine este “cine citeste mult, fute putin”. Cum stie toata lumea, “a fute putin” este in mintea majoritatii oamenilor un semn de slabiciune ancestrala cu care nu te poti lupta, ea vine din instinctul speciei. Iarasi, daca citesti mult esti vai de tine. Luzar.

Inca ceva, omul citit are dileme. E dubitativ, nu e absolut sigur de nimic pentru ca daca a citit destul (si, pe cale de consecinta, a futut extrem de putin) a gasit motive sa se indoiasca de orice. Chestia asta e usor de confundat cu slabiciunea personala. Nu ajuta nici faptul ca cititul nu dezvolta muschii abdominali si deltoizii. Mai ales daca la orice intrebare simpla pe care i-o pui iti raspunde enervant cu “Depinde…”.

Atata doar ca vorbitul corect nu are legatura nici cu abilitatea de a preda muzica nici cu cantitatea de carti citite (sau de persoane futute, alegeti voi unitatea de masura). De cele mai multe ori, vorbitul corect vine fie din educatie fie este un proiect personal al celor care vor sa devina un pic mai buni maine decat au fost ieri. Dar si aici e un clenci. Cine vorbeste corect din educatie a fost cocolosit in copilarie, nu are scoala vietii, nu s-a izbit de mic de greutati adevarate ci a trait intr-un mediu protejat. “Adevaratii” au crescut pe strada, invatand de mici lucruri mult mai importante decat vorbitul corect: inselatoria, impunerea prin forta, tupeul. Iar pentru cei care invata sa vorbeasca cum trebuie la maturitate, iarasi un semn de slabiciune, la maturitate omul trebuie sa bea si sa futa. Nu sa invete sa vorbeasca corect. Daca se ocupa de asta inseamna ca nu poate altceva. Luzar.

Cea mai noua dilema e impletirea agramatismului de imagine cu noile barbarisme aparute din limba engleza. Astfel apar expresii absolut halucinante. Nu dau exemple pentru ca nu le pot retine, le uit imediat ce le vad pentru ca imi provoaca senzatie de voma. Dar se stiu. In rest, pentru anul acesta, sanatate si virtute, sa avem ce bea, sa avem ce citi…

Published
Categorized as Blog

4 comments

  1. La acest post chiar nu iti inteleg supararea si modul de a gandi. Am retinut o vorba din intamplare , undeva unde am mai lucrat, care spunea in felul urmator “sa luam ‘putregaiul’ “. Ce inseamna putregaiul? Am banuit , ca acel ceva care te face sa spui ca ai coaie, ca te doare in cur de ceilalti. De fapt , putregaiul dicteaza cum vorbim si cum ne auto educam sa nu avem coaie. Este mai simplu sa ai coaie dandu-i cuiva in cap decat sa canti, fiind considerat fara dansele. Ma rog, pe mine unul nu m-ar deranja acest subiect atat de general, m-ai deranja , tu daca daca nu l-ai posta. :). Prefer sa iau lucrurile asa cum sunt si sa nu arunc mucul de tigare pe strada.
    Din pacate nu pot.

  2. Cristi: articolul nu e scris din perspectiva mea. Mie imi plac profesorii de muzica si am o vaga idee despre cantitatea de invatatura care-i duce acolo. Si am citit mult la viata mea asa ca… Articolul vorbeste putin despre cum isi folosesc oamenii limitati creierul fara sa stie ce sa faca cu el si cum ajung la concluzii imbecile bazandu-se doar pe ce poate mintea lor rudimentara sa produca. Si, evident, a avea coaie, inseamna altceva decat cred ei. Dar ei cred asta. Si au impresia ca a fi brutal si rudimentar e bine. Si o arata cum pot.

  3. Am inteles sensul articolului si sunt de acord cu tine. Intr-adevar postatul meu a fost putin mai alambicat datorita faptului ca am vrut sa cuprind cat mai multe. De faptul ca ai citit, nici nu se pune problema, sunt convins. De altfel de aceea iti si citesc bloggul, am si de invatat si imi si place cum pui, in marea majoritate a postarilor problema. Daca nu voi fii de acord voi posta si acest lucru, cu explicatiile de rigoare 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *