Fandango

Ziceam mai demult ca nu-mi place muzica de dans. Minteam, evident, dupa cum o dovedeste si clipul urmator care are la baza un dans spaniol/portughez, numit Fandango. Mai precis, intalnirea dintre muzica spaniola si un compozitor italian numit Luigi Boccherini. Boccherini, un foarte bun violoncelist a ajuns la un moment dat la Madrid unde a fost angajat de un frate de-al regelui.

Ajuns la Madrid si traind acolo ceva vreme, Boccherini a compus multe piese cu o puternica influenta spaniola. Una dintre ele, numita Cvintetul nr. 4 în Re major “Fandango” pentru coarde şi chitară, din care vedeti aici partea a 3-a.

Interpretarea mea preferata, dintre toate cele pe care le-am gasit pe Youtube este una care nu permite embed. Aparent, a fost pusa acolo chiar de catre chitarista care apare in film. Cu scuzele de rigoare, va rog sa dati click pe linkul urmator si sa o ascultati direct pe youtube

Istoria nu a fost foarte blanda cu Luigi Boccherini, uitandu-l pentru foarte mult timp. Recent insa, muzica lui a inceput din nou sa fie cantata, ocazie cu care lumea a descoperit cateva piese de o vivacitate incredibila, determinata probabil de sangele fierbinte spaniol care l-a inconjurat pe compozitor o mare parte a vietii lui.

Muzica mi se pare absolut spectaculoasa, extrem de vie, combinatia stranie dintre vioara si castaniete este surprinzatoare iar dialogul dintre chitara si violoncel adauga profunzime si ritm.

2 comments

  1. salut. ma intrebam daca a remarcat careva cat de mult seamana basescu cu smigel din stapanul inelelor si cat de dublicitar este exact cum este personajul din film si ma gandeam ca poate faceti un filmulet cu el ca tare merita bulta bafta si astept un raspuns

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *