So you think you can tell heaven from hell?

Una dintre cele mai frumoase melodii – Whish you were here – ale uneia dintre cele mai fascinante trupe rock, Pink Floyd, incepe asa. Chiar crezi ca poti sa deosebesti raiul de iad? Aparent, intre rai si iad antagonismul e maxim. Nu exista lucruri mai opuse unul celuilalt. In realitate, nu e atat simplu. Si nu numai cand vine vorba despre suflet, mantuire si oameni. Lucrurile sunt la fel de complicate cand vorbim despre obiecte.

Exemplul de azi isi propune sa evalueze apropierea de rai (sau iad) a unui obiect. In cazul de fata a unui avion de vanatoare MIG 21. Evident, obiectele neavand propriul suflet, conteaza felul in care sunt folosite de oameni, asa ca, vorbind despre obiecte, vorbim tot despre oameni.

Care este potentialul soteriologic al unui MIG 21? Cum intervine el in mantuire sau dimpotriva in plasarea oamenilor in cazanul cu smoala? O evaluare rapida ar spune ca treaba e simpla: MIG 21 e o arma conceputa pentru omor, deci e o unealta a diavolului. Oamenii ceva mai atenti vor spune ca, desi conceput pentru omor, MIG-ul 21 a functionat mai degraba ca un instrument de pedeapsa divina pentru cei care il conduceau, majoritatea lor fiind risipiti pe ogoarele patriei, contopiti cu natura. Lucrurile nu sunt simple. Ma aventurez sa presupun totusi ca majoritatea vor vedea MIG-ul mai aproape de diavol decat de Dumnezeu.

Ca sa vedeti cat de complicata e uneori viata, iata un fragment dintr-un proiect de hotarare de guvern, descrisa acum ceva vreme pe HotNews:

Potrivit anexei proiectului de HG, un avion MiG 21, dezafectat de dotarile specific militare va fi cedat de UM 02015 Bacau Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, respectiv Centrului Misionar Filantropic Stefan cel Mare si Sfant din Bacau. Valoarea acestui bun este de 1962,84 de lei. Un al doilea avion MiG 21 F13 dezafectat de dotarile specific militare cu o valoare de 846,96 de lei va fi transferat de UM 02015 Bacau tot catre Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, Parohiei Sfintii Apostoli din Moinesti, judetul Bacau.

So you think you can tell heaven from hell? Cantecul cu pricina vorbeste despre perplexitate. Despre starea in care mintea iti este atat de tulburata, situatia atat de imbarligata incat nu mai poti deosebi binele de rau, caldura de frig, frumosul de urat si asa mai departe. O astfel de stare m-a cuprins si pe mine cand am citit paragraful de mai sus. Nu ma simt in stare nici macar de o oarecare zeflemea. Nu poti caricaturiza asa ceva pentru ca nu este omeneste posibil sa inventezi ceva mai grotesc si in acelasi timp amuzant decat stirea in sine.

Published
Categorized as Blog

2 comments

  1. Te contrazic in ceea ce ai spus vizavi de lucruri care, normal, nu au suflet. Parerea mea, au. Prin noi. As fii adaugat si simtamant dar..Popa de la inmormantarea unui prieten bun, nu stia cum sa plece mai repede pentru ca mai avea vreo doua busnisuri de facut. Acum ceva vreme, una-doua luni, din intamplare la ceva sarbatori care trebuiau sfintite un parinte tot insista la un magazin in care s-a autoinvitat, sa-i dea binecuvantarea pentru o suma de bani. Obiectele cred ca au simtaminte, chiar si cadelnita 🙂

  2. De obicei ce am mancat , mancat ramane, ma enerveaza acum cacatul ala de zambet care apare ca si ras

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *