Mica aventura muzicala

Nu mai stiu cum a ajuns la mine cantecelul anglo-saxon despre o doamna in varsta care a inghitit o musca. Cert e ca intre timp l-am cautat, am vazut mai toate interpretarile lui ba chiar l-am invatat si pe Stefan sa-l cante. E un cantec pentru copii fara happy end. Ma rog, fara happy nimic. Cu toate astea, se pare, veselia nu vine doar din happy-end. E un cantecel vesel, amuzant, pe care va invit sa-l ascultati in interpretarea mea preferata, cea a lui Pete Seeger (despre care merita vorbit mai pe larg, cu alta ocazie).

Astazi, rasfoind un pachet consistent de cantece italienesti, mi-a atras atentia “Alla fiera dell’est” a lui Angelo Branduardi. Cantecul are aceeasi structura ca cel cu doamna si musca, e un cantec cumulativ in care animalele se omoara unul pe celalalt dar nu in burta cuiva ci sub cerul liber. Mai mult, la meciul asta participa si ingerul mortii si Dumnezeu, e dus, cum ar veni, pana la capat.

Curiozitatea nu-mi da pace insa si ma apuc sa caut pe Internet alte cantece de genul asta. La un moment dat dau peste un cantec evreiesc, tot cu structura cumulativa, care se canta de Paste, numit “chad gadya”. Un cantec despre care se spune ca e foarte vechi, versurile sunt in aramaica, o limba pe care evreii nu o mai vorbesc de aproape 2000 de ani. Ascultand cantecelul evreiesc de Paste constat cu amuzament ca e acelasi cu cel al lui Branduardi. Cantat extrem de diferit, asa e, dar e fix acelasi. Mai mult, traducerea versurilor, gasita si ea pe internet confirma. Iata cum se explica si aparitia ingerului mortii si a lui Dumnezeu in peisaj.
Versiunea pe care v-o propun nu ajuta comparatia dar este foarte placuta urechilor, cantata de Chava Alberstein, o alta voce care merita urmarita.

Acum eu va intreb: Chiar credeti ca nu exista nici o legatura intre “chad gadya” si doamna englezoaica mancatoare de regn animal?

3 comments

  1. Tot italianul ramane fruntea 🙂

    music.contentlogic.ro nu il mai consolidam si noi? A aparut o versiune noua, clasica aia de la tine ar merge urcata acolo. Stau sa ascult muzica pe Itunes?

    Asa citesc si eu aici, apoi ascult, ca sti ca eu sunt silitor.

  2. Si evreica imi place. Iar cu ailalta, eu scriu aici de muzica pe care o descopar acum, nu de cea pe care o stiu deja. Si daca vrei sa asculti, vezi ca sunt niste sageti pe pozele alea de mai sus 🙂 da click pe ele cu savoniera aia cu cui de-i zice Steve in mod ilicit mouse si o sa se auda sunet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *