Amsterdam cu maneci verzi

Unii spun ca ar fi fost scris de insusi Henric al VIII-lea, mai prin 1530, pe vremea cand incerca sa o convinga pe Anne Boleyn sa se… apropie de el. In treacat fie spus, Anne Boleyn nu a fost foarte impresionata de cantecel si nu a acceptat sa-i devina amanta lui Henric. Henric, disperat de amor, a incercat sa divorteze de nevasta lui curenta, izbindu-se de refuzul papei. Acela a fost momentul in care, odata cu aparitia Greensleeves, Anglia a inceput sa se indeparteze de biserica catolica, iar Henric a putut divorta si s-a casatorit cu Anne Boleyn. 3 ani mai tarziu, i-a taiat capul pentru inalta tradare. Primul divort fusese prea complicat.

A ramas insa Greensleeves. Un cantec de o simplitate dezarmanta, a carui partitura incape pe o jumatate de foaie de hartie. Un cantec atat de simplu, incat e aproape imposibil sa gasesti pe cineva care sa-l cante cum trebuie. Toti incearca sa adauge ceva, toti incearca sa-l complice pe ici pe colo, de parca le-ar fi jena sa cante ceva atat de banal. De regula, in astfel de situatii, se evita cantaretii si se cauta un actor sau o actrita cu voce. Actorii nu au nici o jena in a canta un cantecel simplu si nu vor sa devina creativi dincolo de puterile lor in timp ce canta. Iata deci, Greensleeves, in interpretarea unei actrite engleze, Amy Nutall.

De-a lungul anilor, ca un virus muzical, acest cantecel simplu s-a strecurat, in foarte multe alte melodii, clasice, pop sau rock. Unele dintre cantecele “infectate” cu acest mic virus sunt surprinzatoare, aproape ca nu mai au nimic in comun cu Greensleeves, nici tonul, nici tristetea, nici simplitatea. Cel mai spectaculos din acest punct de vedere este “Amsterdam”, o balada compusa ce Jacques Brel. Trebuie sa marturisesc ca nu am descoperit de unul singur Greensleeves ascuns in Amsterdam, e ceva in felul de a canta al lui Brel care e atat de personal incat nici prin cap nu mi-a trecut, ani de zile, sa sap dupa teme muzicale straine. Noroc ca exista Wikipedia.

Acum, jos palaria in fata maestrului. Jacques Brel, Amsterdam.

Amsterdam, fiind o melodie mai complicata si mai dura, a avut o soarta mai buna decat Greensleeves. Iata un playlist pe Youtube in care puteti asculta o gramada de interpretari:

Si ca sa terminam articolul intr-o nota tipica, sper ca la un moment dat industria show bizului sa nu ne mai prezinte viata micilor oligofreni care inventeaza metode mai facile de gasit parteneri sexuali si sa ne povesteasca despre proiectele care chiar au sansa se a schimba lumea: Wikipedia si Youtube.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *