Bombay Calling Child in Time

Una dintre primele mari surprize muzicale pe care le-am avut a venit de la o emisiune radio dedicata unei formatii de care nu auzisem si care se numea “It’s a beautiful day”. Dincolo de muzica fascinanta, la un moment dat, am auzit un inceput de melodie care era identic cu “Child in Time” a celor de la Deep Purple. Era prin 1992 – 1993, internetul nu era ce e acum, dar mi-am notat numele formatiei si timp de cativa ani am tot povestit diversilor oameni mica descoperire. Nu aveam melodia celor de la “It’s a beautiful day” asa ca nimeni nu m-a crezut.

“Acum, multi ani mai tarziu, internetul fiind ceea ce este, am si melodia, am si alte detalii. It’s a beautiful day a fost o trupa infiintata in California in 1967 de catre un domn numit David LaFlamme (care fusese violonist la Orchestra Simfonica din Utah). Solista vocala a trupei se numea Pattie Santos. Se zice ca prin anii ’69, ’70, in timp ce Deep Purple se aflau mai mult prin America in turnee, John Lord, organistul lor, ar fi avut o scurta relatie cu Pattie. Si se mai zice ca plimbandu-se el pe langa iubita lui a auzit o melodie numita “Bombay Calling” pe care cei de la “It’s a beautifull day” o cantau cu foc.”

Se mai spune ca John Lord a tinut minte melodia si le-a cantat-o colegilor lui de trupa, care au decis sa o preia, sa-i adauge versuri si sa o transforme in uriasul succes numit “Child in Time”.

Nu stim daca cei de la It’s a Beautiful Day s-au suparat prea tare, dar daca au facut-o, sa le fi fost rusine putin, pentru ca melodia nu era chiar a lor. Era de fapt o melodie compuse de un muzician de jazz numit Vince Wallace. LaFlamme a invatat melodia chiar de la Vince in persoana. Ce-i drept, It’s a Beuatifull Day au spus cativa ani ca melodia era a lui Vince Wallace dar apoi LaFlamme a uitat subit si a inregistrat “Bombay Calling” pe numele lui la biroul de Copyright American.

Vince Wallace insa s-a suparat foarte tare cand a vazut ca atata lume are succes cu melodia lui incat a fi scris chiar si o scrisoare in 2001 pe aceasta tema (scrisoare pe care o puteti vedea aici)

Revenind la It’s a beautifull Day, ei bine, au aplicat legea talionului si au preluat pe urmatorul lor album melodia “Wring That Neck” a celor de la Deep Purple

redenumind-o Don And Dewey, schimband chitara cu vioara:

Deep Purple nu s-au suparat, si daca au facut-o ar trebui sa le fi fost rusine, nu numai datorita povestioarei cu “Child in Time” dar si pentru ca “Wring that Neck” are in ea pasaje inspirate din Bach si Grieg.

Nici unul dintre cei despre care am discutat aici nu este nici impostor nici excroc. It’s a beautiful day a creat de-a lungul timpului cateva melodii incredibil de frumoase, despre Deep Purple ce sa mai spunem… Pur si simplu, asa se naste muzica. Asa a fost intotdeauna. De la menestrelii din timpurile evului mediu, trecand prin marii clasici si ajungand la cantaretii mai apropiati de noi, muzica nu apare niciodata din neant.

2 comments

  1. Emisiunea radio era a lui Florian Pittis si ascultam in aroma de tutun de pipa, coniac si invatand cine mai stie pentru ce examen…..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *